Kanalresan

Kanalresan

Ombord på Ameline Eleonore

Glenn & Nina

Amie & Aline

info@komombord.se

Syvota - Fiskardo - Kastos

I Joniska havetPosted by Glenn & Nina Henriksson Wed, June 15, 2016 09:50:07
Söndag morgon, idag skall vi till Fiskardo. Till en början är det inte mycket till seglingsvind men ju mer klockan blir och desto närmare Fiskardo vi kommer så ökar vinden från väst och vi får bra med vind i seglen, 6 knop. Med bra fart och fulla ställ närmar vi oss Fiskardo, då möts vi av en snabbgående motorbåt som kommer upp alldeles intill oss. Mannen i båten presenterar sig som Kevin och är fotograf. Alltmedan vi seglar i 5-6knop så far Kevin om kring oss som en galen geting och tar bilder från alla håll och kanter. Upprymda av uppståndelsen så lägger vi till vid restaurangkajen i Fiskardo. En svensk stannar och frågar om vi seglat hela vägen från Sverige. Efter lite snack så visar det sig att jag (Nina) och mannen är uppvuxna på Oljoberget i Nol och är nästan jämngamla. Framåt kvällen besöker vi Kevin i hans lilla båt och får se på film och foton. Kevin är en mycket skicklig fotograf, filmen och fotona är väldigt bra, så det blir affär.
Måndag och det fick bli en hamndag. Mörka moln och vind kändes inte så lockande att segla i. En bra dag för installation av solpanel. Lite meck med sladdar och en borrmaskin som inte blev laddad gjorde att arbetet avbröts vid 16.30 tiden, då får man anse att en arbetsdag är slut. Lite AW i sittbrunnen och sen är det EM match på någon bar. Så får installationen fortsätta imorgon eller någon annan dag. Allt i sann grekisk anda.

Ny Dag och en härlig segling till Kastos för att säga hej då till Elena och Alexis för denna gången. Men först så tog vi farväl av Kevin och han var lika upprymd och glad för att vi gillade hans film. Strax utanför hamnen så hissade vi seglen och sen satte vi kurs mot Kastos. Vinden som kom ifrån väst ökade i styrka under resan för att mot slutet åter igen vara uppe i 10 ms, tack vare att vi är lata och åker omkring med ett rev hela tiden så blir det inte så jobbigt när eftermiddagarna kommer då vinden nästan alltid beroende på mellan vilka öar man är når ca 10 ms. När vi rundade sydspetsen så blev det först halvvind för att sedan bli kryss den sista biten och när man kommer bakom öarna så ökar vinden ( fallvindar). Med genuan skotad för kryss så är det enkelt att plocka ner storseglet som hamnar i lä bakom genuan under förutsättning att man lättar på storskotet. detta har vi övat mycket på nu och har blivit riktigt bra på detta. Om vinden är stark så blir det inte så hysteriskt fladdrande på storseglet. Så som vi lärde oss ifrån början var att först ta in förseglet och sedan gå upp i vind och plocka ner storseglet detta är fortfarande det man ser överallt men vi tycker att det fungerar bättre omvänt.
När vi kommer in i hamnen så håller en Britt på att försöka komma till kajen men de har hyrt sig en för stor båt och går på grund efter några försök så ger de upp och överlåter platsen till oss. Väl inne vid kajen så dyker jag för att rätta till draggen och leta upp den gamla kättingen som vi alltid säkrar upp Ameline i. Uppe på däck så frågar grann båten om vår extra lina och oroar sig lite för att den kommer att vara i vägen för dom om de måste lämna kajen vinden har nu tilltagit och jag erbjuder mig att säkra deras båt i gammel kättingen. Nytt dyk och saken är klar alla ligger bra och vi kan äta en sen lunch.
På kvällen så hänger vi uppe hos Elena och Alexis tillsammans med en massa sköna människor och alla verkar vara på partyhumör denna kväll vi får se en kvinna i 50 års åldern göra sätta sig på golvet och börja rulla runt som en tunna, vi skrattar så att tårarna sprutar. I bakgrunden så pågår matchen mellan Portugal och Island och Island som spelar riktigt bra lyckas att peta in ett mål så matchen slutar 1-1. lycka! Jag visar mer än gärna vår seglingsfilm som Kevin tog och alla vill se och en Brittisk pappa som är där vill se den om och om igen och superlativen haglar.Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Bjarne Tue, June 28, 2016 12:45:42

Vilken underbar blogg... o vilket underbart par... Det är ett nöje att känna dig Glenn.... Man blir glad av att bara tänka på er resa o er blogg... Ni är bäst...