Kanalresan

Kanalresan

Ombord på Ameline Eleonore

Glenn & Nina

Amie & Aline

info@komombord.se

Dans med Babis brygga

Nu är vi på väg igenPosted by Glenn & Nina Henriksson Sun, September 14, 2014 20:23:35

Hallåj.

I senaste bloggen så skrev Amie om att det troligtvis skulle bli party party och det blev det. Men inte så som vi trodde utan denna gången så var det båtarna som bjöd upp till dans. När vi legat på beachen efter en sen lunch så brakade plötsligt helvetet löst, med ett dån så kom åskan farande från berget, vi hoppade upp ifrån våra solstolar och återvände småspringande till båten och Babis ställe. De sista hundra meterna så kände vi några droppar och väl inne under tak så kom skyfallet. Det var bara att beställa in lite rosevin och helt enkelt vänta ut regnet (trodde vi). När vi satt där och sippade på vinet såg jag hur havet började koka. Nu kommer det att börja att blåsa, sa jag till tjejerna och 30 sekunder efter att jag sagt det så var det full kuling inne i hamnen. Jag gick ut på flytbryggan för att se så att allt var ok, vilket det var men jag kunde inte i min vildaste fanatsi tro att dels vinden skulle hålla i så länge, men framför allt inte att sjön skulle bli så grov inne i "hamnen". Babis och Panos bryggor har inget skydd emot nordliga vindar som detta var. Vi var många ute på bryggan som försökte att på något sätt lindra åverkan och mitt i detta kaos stod Babis och Panos och gav direktiv till chockade båtägare. Båtarnas dans blev vildare och vildare. Då Ameline som var en av de mindre båtarna började att likt den dans som vi på åttitalet dansade, den där man skall slå ihop rumporna med varandra. Så fann vi inte någon annan råd än att lämna hamnen. Om Ni har varit i en hamn någon gång då det blåser full kuling, blixtrar och sjön är grov så förstår ni säkert att kasta loss och försöka att komma ut ur hamnen inte är det första man tänker och änu mindre vill.

Efter en kortare genomgång med Nina på vilket sätt detta skulle ske så släppte vi på förtöjningarna och för full maskin backade vi ut ur hamnen. Vi låg på insidan av den södra bryggan och hade inte många metrar till de andra båtarna som låg på den norra. Vinden hade vi rakt i sidan när vi låg vid bryggan så efter hand som vi kom ut i mellan båtarna så blåste fören ner och vi kunde backa rakt emot vinden och kom på så sätt ut ur fällan. Då jag gjorde loss moringen ( En lina som sitter fast i en stor kätting som ligger på botten, detta används i hamnar så man slipper att använda sitt egna ankare) såg jag att den höll på att brista, så våran manöver med att lämna hamnen räddade många båtar men framförallt Ameline Eleonore.

Väl ute på fritt vatten så kunde vi andas ut. Det fortsatte att blixtra runt omkring oss och vi såg flera blixtrar som slog ner i havet bara någon distans ifrån oss. Barnen hade vi lämnat i land och efter någon halvtimma så kom det ett sms och nu hade det lugnat ner sig och vi kunde återvända till hamnen. Den grekafton som vi hade tänkt oss hos Lakis den fick vänta till en annan gång.

Ameline har fått en del blesyrer så i vinter så kommer hon bli omplåstrad. Jag tog kontakt med Pernilla på Alandia och hon var mycket förstående då hon själv hade varit ute för en liknande händelse på Hydra för något år sedan, hon lovade att prata med Jörgen på Åland och bara efter en halvtimma så kontaktade han oss och kunde lugna oss med sin mumindialekt.

När nästa dag kom så var det som vanligt igen solen sken och allt var frid och fröjd. Vi tog oss tillbaka till Lefkas för tjejerna skulle mönstra av. Nu är vi själva igen och idag har vi varit på utflykt på land med scooter och nu skall vi gå och bevaka valet och kolla så att våra poströster blir räknade.