Kanalresan

Kanalresan

Ombord på Ameline Eleonore

Glenn & Nina

Amie & Aline

info@komombord.se

Påmönstring

Nu är vi på väg igenPosted by Glenn & Nina Henriksson Fri, September 05, 2014 17:32:13

Skepp o hoj igen long time no sea.

Nu kommer det en liten uppdatering på vårat äventyr i de Grekiska farvattnen. Efter att vi lämnat Sivota så tog vi sikte på Spartakhori en liten by på ön Meganisi. Vi hade fått tips om byn och all dess personligheter. Lakis Taverna högst upp i byn och Babis och Panos bryggor där man får ligga om man äter på deras restaurang. När vi närmade oss Spartakhori så kom det en gummibåt i rasande fart mot oss och förklarade att vi skulle följa efter in i hamnen. Nu när man är i främmande vatten så gör man som man blir tillsagd, så det var bara att följa efter. Väl inne i hamn och fastbundna i bryggan så kommer det en jättegrek ut på bryggan iklädd grön fotbollströja och badbyxor. Han stirrar en stund på oss och säger med tryck i rösten " Ni har aldrig varit här förut, jag känner alla mina båtar". Babis hade presenterat sig. Han styrde sin hamn med järnhand och gud nåde den som inte följde hans order. Vilsna britter och veliga fransoser fick sina fiskar varma då babis hojtade inne ifrån restaurangen och gav dem order om att släppa ankaret, ge full gas, full back eller något annat. Vi hade full underhållning under hela eftermiddagen.

Lunchen käkade vi hos Babis och även middagen. Då fick vi se nästa akt på underhållningen det var Babis bror Panos som i badbyxor sprang omkring och serverade. Han rusade ifrån köket med tallrikar fulla med delikatesser. När han hade levererat dessa så for han som ett yrväder iväg för nya uppdrag vilka kunde vara av alla dess slag, ena stunden så var han på bryggan och nästa stund så stod han i gummibåten forsandes ut till en annalkande seglare, The Panos show.

Nu hade det blivit Söndag och tjejerna skulle komma för två veckors segling. Så vi tuffade upp till Lefkas igen och hittade en bra plats utmed stadskajen. Vi gjorde fast i kajen och gick direkt upp och satte oss på kajen och beställde lunch. När vi sitter där så kommer det en stor Fransk båt och lägger sig jämsides med oss och i vanlig ordning så går jag ner till kajkanten för att ta emot. Jag halar upp moringen ( en lina som man använder till att förtöja den del av båten som sticker ut ifrån kajen) Fransosen tar emot denna och lyckas efter en stund att få in den i sin bogproppeller (bog propellern sitter i fören på båten för att man skall kunna köra båten i sidled ). Redige Kapten Henriksson alltid redo tar på sig grodfötter och cyklopöga och innan Fransosen hunnit fatta vad som händer så är jag i vattnet " qu´elle dommage" utbrister han. Tampen kommer ut ur hans köttkvarn till bogpropeller och jag häver mig upp på Ameline duschar av mig hamnvattnet och återvänder till min lunch. Ibland är det käckt med lite ADHD. Fransosen ville bjuda på en Ouzo men jag avböjer då det står en Mytos och väntar.

Eftermiddagen kommer närmare och bussen med den dyrbara lasten anländer, Amie och Aline som har varit på resande fot i ett dygn anländer för att stärka upp oss inför resan till Odysseues ö Itacha. Men det blir först en go middag och välbehövlig sömn i en lugn hamn.

Ny morgon Nina och jag går ut på vår morgonpromenad som alltid avslutas med en kaffe latte på ett mysigt fik. Vi återvänder till båten och gör loss och börjar tuffa söderut allt medan tjejerna sover. Strax innan mudderverket i kanalen så fastnar en britt med sin båt och vi gör en 360 för att hjälpa dom loss. Nina klättrar ut på peket och lämnar över en tamp och sedan så drar vi loss dem ur dyn. Allt är över på några minuter och vi fortsätter. Nu vaknar A & A och undrar lite vad som händer och sätter sedan i sig frukosten.

I höjd med Nidri någon timme senare så ser vi nästa båt med britter som står och viftar med armarna upp och ned vilket är ett internationellt tecken som betyder att någon är i nöd, detta är inget som man får strunta i. Enligt sjölagen står det att man är tvungen att agera, detta var det många båtar och dess besättningar som inte visste men Ameline har en välutbildad sådan. Ny 360 och denna gången så räckte vi över en skarp kniv då den badbåt som dom hyrt hade fått en grekisk fiskelina i propellern.

Dagen slutade med att vi kom in i en mysig liten hamn på ön Itacha byn heter Kioni och är en liten pärla på öns nordost sida. Här ligger vi två nätter och får känna på vädrets makter då det brakar lös med en åskskur med tillhörande vind som under ca en minut blåser med stormstyrka inne i hamnen så vår flagga slits loss. Men vi draggar inte då vi hittat ett stort gammalt ankare med tillhörande kätting på botten i hamnen. Vi gjorde fast i detta gjort och låg säkert.

Efter Kioni så tog vi oss till Eufemia en av de få hamnar i Grekland som tar hamnavgift 1 euro per meter båt, så i vårt fall 9,9 euro plus skatt på 23 %. På Ponza i Italien ville dom ha 100 euro för en natt.

Nu är det torsdag kväll och vi ligger i ännu en jättemysig liten hamn Fiskardo som ligger längst upp på Kefalonia Det ryktas att Bill Gates har en sommarstuga här så det är inte kattskit vi pratar om. Imorgon så tänker vi bara ligga still och speja efter Bill och alla andra kändisar som har för vana att komma hit till denna lilla pärla. Nu skall jag krypa ner hos frun som lagt sig tillrätta.

Vi hörs snart igen

Tyvärr har vi lite problem med att lägga in bilder men vi jobbar på det.