Kanalresan

Kanalresan

Ombord på Ameline Eleonore

Glenn & Nina

Amie & Aline

info@komombord.se

Preveza

Nu är vi på väg igenPosted by Glenn & Nina Henriksson Tue, August 27, 2013 19:14:22
Nu har vi gått i mål. Det som vi påbörjade för fyra år sedan är nu i hamn. Många distans har vi gjort och otaliga viner har provats under vägen men som sagt nu är vi äntligen i mål. Imorgon så lyfter vi Ameline Eleonore och ställer henne på land.

Ja, just det vi hade ju en landskamp mellan Sverige och Skottland. Som sagt det blåste utav helv.... men besättningen var taggade. När vi kom ut ur viken så möttes vi av 4m vågor där topparna blåste av och försvann i ett skum. Jag föreslog att vi skulle sätta två rev för att det skulle bli lite behagligare. Men både Nina och Amie blängde på mig och Amie skrek " för helvete upp med allt vi har för nu skall Skottarna få se varför vi kallas för Vikingar. Alla segel gick till väders och Ameline Eleonore plöjde fram i det Grekiska havet, loggen visade 8 knop och livet lekte. Nu kom nästa utbrott ifrån Amie hon skrek "pappa om vi skall hålla på och tävla i sådan här vind så får du köpa riktiga grejer"
Skottarna lyckades inte att hålla Amelines fart och kom allt mer på efterkälken, Ameline frustade och knarrade på sin väg igenom havet, Det knakade när vi tog hem på genuan och Andersenvinscharna spände skotet till bristningsgränsen.

Ja så här kunde det ha gått till men verkligheten är en helt annan. Här i Joniska havet så blåser det inte något vidare hårda vindar. Det blåste kanske 5m när vi kom ur viken och Skottarna var redan borta. Men vi fick en kamp iallafall, en fransos ville visa vad han kunde. Han försökte ta oss på lovartsidan för att på så sätt knycka vinden ifrån oss. Men detta kunde vi inte tillåta utan pressade ut deras båt precis så som min mentor Göran har lärt mig, det gapades och skreks en massa på Franska. Men vi vek inte ner oss utan tvingade dom att gå på läsidan vilket inte går för där och dom fick fladder i sina segel. Efter ett antal försök gav dom upp och startade motorn för att komma förbi. SEGER till Sverige.

Dagen efter så blev det tävling mot Skottana och vi vann klockrent

I Petriti lyckades vi få all vår tvätt tvättad helt gratis. På tavernan Leonidas tvättar frun eller någon annan din tvätt medan du dricker en öl och äter god mat, helt fantastiskt och väldigt lyxigt.

Igår la vi till på chartermålet Parga. En fantastisk plats med en mysig liten by som hänger på sluttningarna ner mot havet. Vi åt en god middag med underbar utsikt och romantisk stämning.
En plats med lång historia. Någon gång för länge sedan så seglade det runt en galning i dessa vatten och gjorde livet svårt för dom som kom i hans väg en riktig typ som höll sig med ett harem bestående av 500 mer eller mindre villiga kvinnor. Han ville ha Parga som då tillhörde Britterna och dom fegade ur och gav Parga till typen. Detta är en liten skamfläck i Britternas kolonialhistoria. Typen hette Ali Pasha så nu vet ni varifrån uttrycket "Du beter dig som en Pasha" kommer ifrån.

Nu har Amie åkt hem och jag och Nina skall avsluta seglingen imorgon genom att tuffa över till Cleopatra marina och sätta Ameline på land.Yassas.